کارگران مشغول کارند-مانی حقیقی
(کارگران مشغول کارند-مانی حقیقی)
این فیلم را در دانشگاهمان دیدم. فیلم بسیار تأویلپذیری است. داستان چند دوست است که سن و سالی ازشان میگذرد و میخواهند یک سنگ گنده را از بالای یک دره به درون آن بیندازند تا از شنیدن صدای افتادن سنگ در رودخانهای که انتهای دره است لذت ببرند. سنگ را به طور اتفاقی در جادهی تهران-شمال پیدا کردهاند. از اول صبح شروع میکنند به تلاش برای هل دادن سنگ و در راه رسیدن به هدف هزینههای زیادی را متحمل میشوند. یک الاغ میخرند، پای یکیشان زخمی میشود، یک اره برقی میخرند تا با آن یک درخت تبریزی را قطع کنند و از درخت به عنوان اهرم استفاده کنند، پاترولشان درب و داغان میشود و....
در طول روز یکییکی خسته میشوند و کنار میکشند. آخر سر فقط یکیشان میماند. دوستانش هر چه سعی میکنند او را منصرف کنند، فایدهای ندارد. نهایتاً او را در سرما، با تخته سنگ، رهایش میکنند و میروند. مقداری که دور میشوند، دلشان میسوزد و برمیگردند تا دوستشان را با خود ببرند. اما دوستشان همچنان کلّهخر است و دست از تلاش نمیکشد. عاقبت میتوانند راضیش کنند که با آنها یک لیوان قهوه بنوشد و بعد از آن تلاشش را ادامه دهد.
در همین حین که دارند قهوه مینوشند، صدای افتادن سنگ را میشنوند و فیلم به پایان میرسد.
*
این فیلم بر اساس طرحی از عباس کیارستمی ساخته شده. در مراسم اکران فیلم، مانی حقیقی(کارگردان)، آتیلا پسیانی(رفیق کلّهخر)، امید روحانی(یکی دیگر از رفقا) نیز حضور داشتند. مانی حقیقی تأویلپذیری فیلم را نقطهی مثبت فیلم دانست و اظهار داشت هدفش از ساخت فیلم این بوده که ذهن مخاطب را به کار بیندازد در برداشتهای ذهنی.
همچنین در رابطه با نظر مایکلمور دربارهی فیلم گفت که تعبیر او از عناصر فیلم اینگونه بود که: سنگ نماد عراق است. رفیق کلّهخر نماد امریکا و دوستانش که سعی در منصرف کردنش دارند، اتحادیهی اروپایند.
آتیلا پسیانی اضافه کرد که الاغ هم نماد مایکلمور بوده.
مانی حقیقی افزود که این تأویلپذیری فیلم عاقبت کار دست کارگردان داد و هیئت محترم ممیزی ارشاد، به فیلم اجازهی اکران ندادند.
*
و در آخر؛ ما که نفهمیدیم منظور از فیلم این بود که (آدمیزاد احمق است) یا اینکه (تلاش، انسان را به هدفش میرساند)؟
شاید هم این بوده که....
چه میدانم؟